Klassens goda gärningar

Klassens goda gärningar

Vi använder boken ”Superbjörnen och de fem goda gärningarna” av Bruce King som inspiration till ett bra klassrumsklimat.
Boken handlar om hur en björn vill bli en superbjörn genom att göra goda gärningar för andra. Han har randiga strumpor, som från början är randiga men vita. För varje god gärning som han gör så får han färg på en rand.

superbjornen-och-de-fem-goda-garningarna

Vi pratade i klassen om hur det känns att göra något för någon annan. Vad är en god gärning och hur ofta gör vi dem och för vem?
Eleverna ville också  testa att göra goda gärningar. De fick vars en pappersstrumpa med ränder. Vi satte upp dem på kylen och sedan var det bara att vänta och se om ugglan skulle komma med uppdrag till oss. Dagen efter låg det ett kuvert vid porslinsugglan. Där fanns 18 små lappar med goda gärningar! Eleverna var så förväntansfulla – de fick vars en god gärning som de höll hemlig. De hade en vecka på sig att genomföra sin goda gärning. De tog sitt uppdrag på allvar och det var underbart att se hur de planerade och genomförde sina goda gärningar.

IMG_2734-1

På torsdagen fick de berätta i smågrupper om sin goda gärning. Vad gjorde du och hur kändes det? Eleverna fick skriva ner vilken respons de fått och hur det kändes att göra något för någon annan. När de var klara fick de måla en rand på sin strumpa. Det blev många bra samtal och vi kunde se hur eleverna fortsatte göra goda gärningar utan givet uppdrag.

Author

Kim Sjöberg