Öppet klassrum fortsätter att växa

Öppet klassrum fortsätter att växa

Över 5 miljoner besök på oppetklassrum.se
Ca 2000 följare på Instagram
Snart 7000 medlemmar i facebookgruppen
Föreläsningar

Kommande läromedel 

 

Jag var fem år, fast besluten och var tydlig med att ”jag ska bli lärare när jag blir stor”. Även om min egen skolgång präglades av mixade känslor så var mitt sikte på målet och den stora drömmen. Nu finns ny målsättning, nytt fokus och fortsatt hårt arbete framåt. I detta inlägg vill jag dela med mig av min resa och vikten av att vara goda förebilder!

img_1679

Min yrkesresa
Det har nog inte undgått någon. Varken nära och kära eller för mig okända – min stora passion för skola och elever.
Som femåring följe jag med min moster Lizen till den lilla skola i Malmö som hon då arbetade på. Jag älskade att vara i hennes klassrum, det var så inbjudande. Att titta på alla arbeten som eleverna satt upp på väggarna, lyssna på hur hon så inlevelsefullt högläste.. tydligheten men det stora hjärtat formade grupper som präglades av gemenskap och trygghet.

Jag har haft förmånen möta många fantastiska förebilder, både i utbildningen, praktiken och arbetsplatser. Tar alla tillfällen jag kan att prata skola. När jag tittar tillbaks på min yrkesresa så har jag kunnat utvecklas på grund av de förebilder och inspiratörer som vågat utmana mig, som haft höga förväntningar på mig och peppat mig när jag tvivlat på mig själv.

När jag var klar med min lärarutbildning, unga 22 år så var det ont om lärarjobb. Minns hur frustrerad jag var – min stora dröm var ett lärarjobb. Många kvällar låg jag och funderade på hur det skulle gå. Det fanns gott om jobb i förskola och på fritids. Jag tog jobb på en nystartad förskola och sedan på ett fritidshem och även en period i förskoleklass. Passade även på att vikariera enstaka dagar på skolor i Malmö och ett kortare vikariat på en högstadieskola med en del tid i särskolan. Erfarenheter som jag inte ångrar idag, de har gett mig förståelse för barnets hela utbildning.

En dag stod jag i valet att släppa min tillsvidare-tjänst i förskoleklass för ett längre vikariat på en skola i Malmö. Där började min innersta dröm! Jag mötte en utmanande men fantastisk klass. Jag kände så för varje elev och jag var fast besluten om att göra mitt yttersta. Det jag inte kunde tog jag reda på, slukade litteratur, läste kurser på kvällstid och tillbringade många timmar göra anpassningar för att stötta eleverna. Vi hade en fantastiskt rolig tid och det blev en fantastisk grupp som skrattade, sökte kunskap och hade stark gemenskap. Skolledningen bekräftade mig och jag erbjöds fast anställning, en förstelärartjänst med fokus på mina hjärtefrågor ledarskap, lärmiljö och förhållningssätt. En stor uppgift som jag tog på stort allvar och utmanades.

klass-1c
Bild från minibladet.se

Det var också här som mitt stora intresse för läs- och skrivinlärnig med digitala verktyg skapades. Lyckades få datorer till min årskurs ett och vi körde igång med ”att skriva sig till läsning”. Jag levde min dröm, varje dag påminde jag mig om vilken lycka jag kände för mitt yrkesval. Trots tuffa utmaningar så kändes mitt val så rätt.

 

Öppetklassrum
Det var under denna period som jag skapade oppetklassrum men som en enkel blogg på en sida med färdiga mallar. Syftet var att jag fick nya kollegor och kände att jag inte riktigt hann med att stötta dem med material och tankar så som jag önskade. Jag la upp material och tankar. Min övertygelse var att ha en dela-kultur, försöka inspirera och lära tillsammans. Efter ett tag insåg jag att intresset spred sig. Sidan och efterfrågan växte långt utanför den egna arbetsplatsen och 2015 skapade jag denna sida, oppetklassrum.se

oppetklassrumfacebook

Vi vet att vi lär av varandra, att en organisation behöver ha en dela-kultur där det som delas kan vidareutvecklas tillsammans och skapa bättre förutsättningar för våra elever. Erfarenhetsutbyte och samtal för att utvecklas skapar en organisation som gynnar elevernas lärande.

Idag ser jag att oppetklassrum.se sedan starten oktober 2015 haft över 5 miljoner besök. Bara idag har det varit 14371 besök. Facebookgruppen och Instagramkontot får fler och fler medlemmar. Sidan att växa och jag har funderat på vad det kan bero på. Kanske är det så att vi blivit bättre på att dela med oss och ta emot, vidareutveckla och anpassa för våra elevers bästa? Sociala medier har gett skolan möjlighet att sprida, stötta och dela. Vilken möjlighet! Så viktigt för att skapa svensk skola tillsammans – det är avgörande!

img_0810

Idag har jag även förmånen att via Studentlitteratur föreläsa om vikten av att dela. Visa exempel och nätverka med fantastiska pedagoger i hela landet. Det finns en otrolig kraft i skolvärlden! Mycket behöver bli bättre, vi behöver stöd uppifrån beslutsfattarna men vi gör vårt yttersta utifrån de förutsättningar vi har och tillsammans får vi kraft.

img_1675

Jag lägger många timmar av min fritid på oppetklassrum.se för jag tycker att det är roligt! För min övertygelse är att inspirera, stötta och dela kommer hjälpa svensk skola framåt!

Ett svårt beslut
Förra året stod jag i ett otroligt svårt beslut. Jag kände att jag behövde komma vidare för att utvecklas och tog beslutet lämna min arbetsplats. jag visste inte vart jag skulle, nytt lärarjobb eller satsa på något annat inom skola? Då dök erbjudande som biträdande rektor upp, jag sökte, erbjöds och låg sömnlös några nätter. Skulle jag må bra utan den nära kontakten med elever? Vid en ålder av 30 – var jag redo? Jag tog beslutet att tacka ja till tjänsten då jag visste att jag skulle få lära av en otroligt skicklig och erfaren rektor. Hon har blivit en viktig mentor. Igen, vikten av goda förebilder i skolan gör stor skillnad. Tacksam att Malmö stad satsar på yngre och låter de erfarna slussa in oss i ett hållbart ledarskap.Visst är det utmaningar, visst saknar jag vara lärare i klassrummet men jag trivs också med att få fokusera på skolutveckling mer övergripande. Jag har nära kontakt med eleverna, finns ute och skapar mig tid att bygga relationer.

Fortsätter att drömma
Min dröm var att bli lärare, utvecklingen har gått snabbt och ändå är jag bara i början av min resa. 31 år, lär för livet och engagemanget för svensk skola bara växer. I mars kommer mitt första läromedel, många timmar arbete på fritiden och nu är det snart på riktigt!

img_1674

Nu finns det nya drömmar och nya mål att nå. Skolledarskapet är en del av drömmen, så även att i framtiden få skriva en barnbok, fortsätta skriva läromedel och föreläsa men även att utveckla oppetklassrum.se en kanal som kan växa sig större för att inspirera, stötta och leda elevernas kunskap framåt. Har många tankar!

Det finns alltså gott om drömmar, ska bara hitta rätt väg! Det krävs hårt arbete för att nå mål. Var positiv, var ödmjuk, ta sikte och våga kämpa! För mig är det viktigt visa vikten av goda förebilder och människor som har mod att kämpar för att uppnå vad de drömmer om – dessa förebilder behöver även våra barn.

Jag ser fram emot framtiden, jag är ödmjuk inför möjligheten att få fortsätta lära och skapa ett ledarskap som gör skillnad för elevernas framtid. Nu får vi se vad framtiden har att erbjuda – men en sak är klar – jag känner en otroligt starkt engagemang och kunskapstörst för svensk skola.

Mer om mig och kontaktuppgifter: kontakt

Tack till alla er som gör skillnad varje dag – tillsammans är vi starka!
/Kim Sjöberg

 

facebook-instagram-logo
Facebook: oppetklassrum.se
Instagram: oppetklassrum

Author

Kim Sjöberg